RAEC Mons Ladies
 

RAEC Mons LadiesDe oorsprong: FC Basècles en RUS Beloeil

Hoewel de oprichting van de club niet teruggaat naar het neolithisch tijdperk, is het toch moeilijk de oprichting exact te dateren. Een gegeven dat we met zekerheid kunnen zeggen is dat FC Basècles is opgericht in in 1978-1979. Het voorzitterschap was in handen van mevrouw Cardon terwijl Jean-Claude Vincent de trainer was. Deze opstelling evolueerde in "l'entente terrienne". Pas in 1983 vinden we de inschrijving van de vrouwenploegen bij de Belgische Bond.

Onder leiding van Jacques Mauroit zou de ploeg 3de eindigen op de competitie van Henegouwen in 1983. Hetzelfde jaar bereikten ze ook de finale van de Beker van Henegouwen. De club ging rustig zijn gangetje en oogstte zijn eerste successen in 1990 met het winnen van de Beker van Henegouwen en ze werden kampioen van Henegouwen in 1992, wat een eerste promotie naar het nationaal niveau betekende.

In de loop van de jaren 90, waren dit de belangrijkste wapenfeiten:

1993: de ploeg bereikt de 8ste finale van de Beker van België;

1994: komst van een nieuwe trainer Gilbert Geurts en mevrouw Marie-Christine Boulvin-Deswez, de nieuwe voorzitster die tot op heden nog steeds actief is binnen de club.

1996: met Canio Maffucci als trainer, eindigt FC Basèclois bij de eerste vier van de nationale tweede klasse. De coach wordt in 1999 vervangen door Dominique Ravez en vervolgens in 2001 door Nathalie Deswez die als hoofdcoach bij de ploeg blijft tot in 2007 (onderbroken door een kort optreden van Benoit Deprez in 2004 en van Marc Bouchez in 2006).

Heel deze periode waren er verschillende gebeurtenissen, met in het bijzonder de fusie in 2002 tussen de clubs van Basècles en Quevaucamps die verder gaan onder de nieuwe naam "RUS Beloeil". Op sportief vlak ging het er echter minder goed aan toe omdat de ploeg in 2003 degradeerde van tweede nationale naar derde nationale.

De heropbouw... vol ambities

Het bestuur (mevr. Boulvin en mevr. Deswez, de heren Huvelle en Gossuin) gaf zich echter niet gewonnen en wilde de blijvende ontwikkeling van de club op een constructieve wijze garanderen, ondanks de talrijke moeilijkheden van elke orde. Een ploeg "jonge meisjes" wordt dus ingeschreven voor de competitie "Miniemen jongens" van Henegouwen onder het beheer van Bruno Delbecq, gevolgd door een inschrijving voor de competitie "Knapen" van Brabant in 2003. Dat jaar schreef een tweede damesploeg zich in voor de provinciale competitie; Deze B-ploeg die door Pol Gossuin werd getraind, zou kampioen worden in tweede provinciale in 2004-2005.

Het seizoen 2007-2008 registreert de komst van Sandro Angelini aan het hoofd van de eerste ploeg, een seizoen dat bekroond werd met succes omdat de ploeg eindelijk de wachtkamer van de elite bereikt. Sandro Angelini blijft bijna drie seizoenen aan het hoofd van de A-kern tot Toan Than Tran de fakkel overneemt in 2010-2011. De B-kern (onder leiding van Thierry Chesneau) wordt op zijn beurt kampioen van Henegouwen aan het einde van het seizoen 2009-2010 en bereikte zo, via de laatste interprovinciale ronde, de derde nationale klasse. Het team wordt vanaf dat ogenblik toevertrouwd aan Massinissa Ould Ouali.

Voor het seizoen 2011-2012 neemt Benoit Deprez de leiding op zich, bijgestaan door Toan Than Tran als physical coach en John François als keeperstrainer. De B-kern werd op zijn beurt onder handen genomen door Jérôme Dirick en op een later tijdstip door Olivier Destrebecq.

Eerste klasse en het huwelijk met RAEC Mons

In mei 2012 maakt de damesafdeling een ommezwaai van 90°. Nagenoeg op hetzelfde ogenblik dat het A-kern voor de eerste keer in haar geschiedenis promoveert naar eerste klasse, vindt de overheveling van de vrouwenploeg van de club naar RAEC Mons plaats. Een belangrijke beslissing die het resultaat is van een beraad tussen Alain Lommers, algemeen directeur van RAEC Mons en Nathalie Deswez, verantwoordelijke van de vrouwenploeg van RUS Beloeil.

De volledige structuur van de vrouwenploeg van het voormalige RUS Beloeil zal vanaf het seizoen 2012-2013 spelen onder de naam RAEC Mons en met het stamnummer 44. Met een A-kern in eerste klasse en een B-kern in eerste provinciale, zal RAEC Mons Ladies voortaan haar ontwikkeling voortzetten binnen een club met naamsbekendheid die beschikt over infrastructuren en menselijke middelen die voldoen aan de ambities.

 
Français
Nederlands
English
 
 
Twitter FaceBookRSS
Web Analytics